volg ons op de socials

Eerste bloemencorso met audiodescriptie in Winterswijk

Winterswijk – Het is voor het eerst dat er audiodescriptie beeldbeschrijving bij een bloemencorso in de Achterhoek is. Op zaterdag 26 augustus zijn bezoekers die blind of slechtziend zijn samen met hun familie en begeleiders welkom tijdens het Bloemencorso in Winterswijk. Op de tribune bij het gemeentekantoor kunnen zij dan samen, net als ieder ander, genieten van de optocht.

“In Winterswijk moet iedereen mee kunnen doen,” vertelt wethouder Elvira Schepers- Janssen. “Door audiodescriptie toe te passen, laten we steeds meer mensen mee genieten van onze prachtige evenementen en activiteiten. We krijgen veel positieve reacties en het wordt door de deelnemers erg gewaardeerd.”

Ruiken en voelen

De gasten die gebruikmaken van audiodescriptie worden ontvangen op het gemeentekantoor. Daar krijgt men uitleg en achtergrondinformatie over de praalwagens. Men kan voelen aan verschillende modellen die stapsgewijs het bouwen van een corsowagen weergeven. Op eentje zit het ruwe framewerk met gaas en ijzer, eentje is bekleed met papier-maché en één model is bedekt met dahlia’s. Ook zijn er maquettes van verschillende corsowagens. Hierdoor kan men het bloemencorso van dichtbij voelen en ruiken. Nadat de gasten naar de tribune zijn begeleid, is een beeldverteller aanwezig om ze in ‘geuren en kleuren’ mee te nemen in de wereld van de prachtige corsowagens.

Succesfactor

Het toevoegen van een beeldverteller van Komt het Zien! was al eerder een succes in Winterswijk. Bij de voorstelling van Romeo en Julia in het Steengroevetheater genoten zo’n 32 blinden en slechtzienden met hun begeleiders van het eeuwenoude verhaal over de ware liefde. Ook tijdens het evenement ‘Kerst op de Lappenbrink’ was een blindentolk aanwezig. Blinden en slechtzienden werden meegenomen door de Winterswijkse straat Lappenbrink die omgetoverd was naar de periode van voormalig textielfabrikant Jan Willink (1831-1896).

Nieuws

Vol programma Koningsdag 2024
Lees verder
Uitslag Bloemencorso 2023
Lees verder