Wie wordt de winnaar?
Op vrijdagavond worden de grote en kleine winnaars van het bloemencorso bekend gemaakt in de tent aan de zuidzijde van de markt.
Een vakkundige jury én ook het publiek mag haar stem laten horen. deze jurering vindt altijd op vrijdag voor en tijdens het corso plaats.
Vakjury
Tijdens het bloemencorso in Winterswijk is er een speciaal moment: de jurering van de corsowagens. Een groep ervaren juryleden met verschillende achtergronden en expertise bekijken en beoordelen de corsowagens voor en tijdens het corso. Ze letten op dingen zoals hoe origineel de wagens zijn, hoe goed ze gemaakt zijn, techniek, de kleuren, hoe goed en netjes er geplakt is en het ontwerp.
Publieksjury
Tijdens het bloemencorso in Winterswijk speelt het publiek een speciale rol door middel van de Publieksprijs. Deze prijs is uniek omdat de prijs door de het publiek wordt toegekend. Het is een manier om het enthousiasme en de betrokkenheid van het publiek te waarderen.
Hoe werkt het?
Bezoekers van het bloemencorso krijgen de kans om hun stem uit te brengen op hun favoriete corsowagen in de A-categorie en in de B-categorie. Tijdens de optocht worden briefjes uitgedeeld waarmee een stem kan worden uitgebracht via een QR-code.
Soms zijn vakjury en publieksjury het eens, maar zeker niet altijd. Het is een mooie prijs die door de bouwers extra gewaardeerd wordt.
Voor de corsowagens in de C-categorie en de D-categorie zijn er ook speciale prijzen, zoals de kinderjuryprijs, de Bink & Bloem-prijs en de Thekla Voorink-prijs. Lees daarover meer onder Corsokids.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is belangrijk voor het Winterswijkse bloemencorso. Daarom wordt tijdens het bloemencorso in Winterswijk de Duurzaamheidstrofee uitgereikt. Dat is een prijs voor de corsowagen die op duurzame wijze is gebouwd.
De Duurzaamheidstrofee wordt uitgereikt in de A-categorie en in de B-categorie aan de groep die aan duurzaamheid extra aandacht besteedt.
Een jury kijkt aan de hand van vijf beoordelingsthema’s hoe de groepen dat doen. De thema’s zijn
- Energieverbruik,
- Materiaal- en grondstoffengebruik,
- Afval en reststromen,
- Bouwlocatie
- Sociaal maatschappelijk.
De beoordelingscriteria worden jaarlijks met de deelnemers in de A-categorie en de B-categorie gedeeld.
Met deze prijs willen we de deelnemers aanmoedigen om duurzaam te bouwen en bewustwording te creëren over de mogelijkheden van duurzaam bouwen. Ook willen we het publiek laten nadenken over hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzaam bloemencorso. Het bloemencorso wordt zo niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook een feest met aandacht voor het milieu. Het laat zien dat feest vieren en goed voor de aarde zijn hand in hand kunnen gaan. Zo wordt het bloemencorso niet alleen een feest van kleurige bloemen, maar ook een feest voor de natuur.
In het land werken we veel samen met andere corso’s via de corsokoepel. Daar wordt ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid: https://www.corsokoepel.nl/op-weg-naar-een-groener-corso/