Meedoen aan het corso?

We helpen je graag op weg

Leden van de optochtcommissie, technische commissie en de bloemencommissie, maar ook ervaren bouwers zijn graag bereid om met je mee te kijken en mee te denken over jouw corsowagen. 

Lees verder of neem contact op met de optochtcommissie via corso@volksfeest.nl

Aan het bloemencorso doen deelnemers in verschillende categorieën mee. Van klein (D) tot groot (A).  De criteria van de categorieën zijn als volgt.

A = grondoppervlak van de wagen is groter dan 18 m2
B = grondoppervlak van de wagen is groter dan 6 m2, maar kleiner dan 18 m2.
C = grondoppervlak van de wagen is groter dan 1 m2, maar kleiner dan 6 m2.
D = alles tot 1 m2 incl. fietsen

Vereeniging Volksfeest heeft enkele onderstellen te leen voor deelnemers. Soms is er ook nog wel een plekje in een van de hallen beschikbaar om te bouwen, maar meestal is een eigen bouw- en plaklocatie nodig. 

Leden van de optochtcommissie, technische commissie en de bloemencommissie, maar ook ervaren bouwers zijn graag bereid om met je mee te kijken en mee te denken over jouw corsowagen. 

Over het algemeen geldt dat hoe groter de wagen wordt, des te eerder begin je met bouwen. Maar ook deelnemers met kleinere wagens beginnen vaak al op tijd met het bouwen van hun wagen. Voor (toekomstige) deelnemers aan het bloemencorso hebben we een document met bouwtips en meer informatie over deelname opgesteld.
Vraag het document aan bij de secretaris van de optochtcommissie via corso@volksfeest.nl. 

De bloemencommissie

Geen bloemencorso zonder dahlia's

Via de bloemencommissie van Vereeniging Volksfeest kunnen deelnemers advies krijgen over de bloemen die nodig zijn, maar ook over (tot wanneer) de bloemen die besteld kunnen worden. 

Opgave van de bloemen vindt digitaal plaats nadat je je hebt aangemeld. Heb je vragen hierover? Neem even contact op met de optochtcommissie via corso@volksfeest.nl

De bloemencommissie onderhoudt contacten in het land met de bloemencommissie van de andere dahlia-corso’s, zo worden landelijk gemeenschappelijk dahliaknollen ingekocht. Daarnaast wordt er samengewerkt met de Achterhoekse telers.

Op de Winterswijkse velden wordt door de telers hard gewerkt. De meeste deelnemers in de A-categorie hebben eigen dahliavelden. Deze moeten onderhouden worden. Ben je graag buiten aan het werk in de mooie maanden van het jaar en heb je zin om met een groep vrijwilligers te zorgen voor de beste dahlia’s voor ons eigen corso en de corso’s waar we bloemen aan leveren, meld je even bij de optochtcommissie: corso@volksfeest.nl. 

Help je ook mee? 

Bij het bouwen van de wagens kunnen de wagenbouwers jouw hulp goed gebruiken om de dahliawagens tot leven te brengen. 

Regelmatig zijn de Winterswijkse deelnemers op zoek naar een goed ontwerp. Ben je goed in het ontwerp van een wagen, dan horen we dat graag. Ook krijgen we wel eens de vraag van corso’s buiten Winterswijk voor een ontwerper. 

Ook tijdens het bouwproces is hulp welkom. Kan je bijvoorbeeld goed lassen, vormgeven of ondersteunen bij allerhande werkzaamheden dan meld je ook zeker aan.

Plakken

Het plakken van de bloemen is een gezellige en creatieve bezigheid, en de wagenbouwers kunnen alle hulp gebruiken om de kleurrijke traditie van het bloemencorso tot een succes te maken.

Of je nu een ervaren bloemenplakker bent of gewoon zin hebt in een leuke activiteit, iedereen is welkom! Er zijn taken voor elk niveau, en de bouwers zorgen voor alle benodigde materialen. Dus trommel je vrienden, familie en buren op en sluit je aan bij een van de groepen.

Waarom zou je meedoen aan het bloemencorso of helpen bij één van de vele wagens?

  • Je leert veel nieuwe mensen kennen en hebt plezier in een gezellige sfeer;
  • Je draagt bij aan het behoud van een prachtige traditie in Winterswijk;
  • Het gevoel bij het zien van de wagen op de straat: dat is onbeschrijflijk!
Helpende hand bieden?

Meld je aan door een e-mail te sturen naar corso@volksfeest.nl met de groep waar je graag wilt helpen. Weet je niet waar je kunt helpen? We helpen je!

Technische adviescommissie

Bij de constructie van de grote wagens komt meestal behoorlijk wat techniek kijken. Bouwers maken een constructieberekening waar nodig en bespreken de technische aspecten bijvoorbeeld met collega-bouwers. De technische adviescommissie kijkt onafhankelijk mee en kijkt mee als er vragen zijn over de constructie. Veiligheid staat immers voorop! 

Naast een adviserende technische rol, verzorgt de TAC ook voor de juiste verdeling van de subsidiegelden, die zijn opgehaald tijdens de collecte. Zo worden de bouwers op een eerlijke manier gecompenseerd voor de kosten die zij maken voor de bloemen en de lijm. De feitelijke kosten van alle gebruikte materialen zijn vele malen hoger dan de subsidie die zij krijgen. Die extra kosten dragen de verenigingen zelf. Zij zorgen voor eigen sponsoring en doen ook vrijwilligers werk om de kas te vullen.